ANAYASALAR ÜLKENİN VİZYONUNU GÖSTERİR

İNCEKARA: “ANAYASALAR ÜLKENİN VİZYONUNU GÖSTERİR”

AK Parti İstanbul milletvekili ve Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Halide İncekara aylardır kamuoyunun tartışma konusu olan Anayasa Değişiklik Paketi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bugün Gazetesi `ne konuşan İncekara, Anayasa’nın ‘Çocuk ve Aile’nin Korunması’ ile ilgili maddesinde yapılan değişikliğin Türkiye’de 27 milyon çocuğun geleceğini ilgilendirdiğini söyledi. Konuya AK Parti meselesi olarak bakmanın doğru olmadığını belirten İncekara, “Anayasalar ülkelerin vizyonunu gösterir” diyerek Anayasa değişiklik paketinde ilk pozitif adımın çocuk ve kadın konularında başladığını dikkat çekti.

ÇOCUK İSTİSMARINA SON

Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu Başkanı Halide İncekara, Anayasa’nın ‘Çocuk ve Aile’nin Korunması’ ile ilgili maddesinde yapılan değişikliğin Türkiye’de 27 milyon çocuğun geleceğini ilgilendirdiğini söyledi. Konuya AK Parti meselesi olarak bakmanın doğru olmadığını belirten İncekara, “Anayasalar ülkelerin vizyonunu gösterir” diyerek Anayasa değişiklik paketinde ilk pozitif adımın çocuk ve kadın konularında başladığını dikkat çekti. Değişiklik paketinin çocuk ve kadın konularından başlamış olmasının önemine vurgu yapan İncekara, “Ne kadar saygı duyulması gereken ne kadar olumlu bir adım ve gelişmedir” dedi. Çocuk ve kadına yönelik pozitif ayrımcılığın önünün açılacağını aktaran İncekara, bu konuda atılacak adımların Anayasa’nın eşitlik’ ilkesine aykırılığının öne sürülemeyeceğini anlattı.

SEVGİ ÇOCUKTUR

Türkiye’nin kurucusu ulu önder Atatürk yaşasaydı Anayasa değişiklik paketini hayata geçirmek için gayret gösterenlere büyük destek vereceğini savunan İncekara, “Verir hatta bu pakete ‘EVET’ derdi” ifadesini kullandı. “Şimdi yıllardır Atatürk’ü istismar edenler arasından bunu nereden çıkartıyorsun diyenler olabilir, olacaktır da” diyen İncekara, şöyle devam etti: “Onlara Atatürk’ün hayatını ve eserlerini iyi okumaya davet ederken Atatürk’ün bütün sevdiklerine ‘çocuk’ diye seslendiğini hatırlatmak yeterli diye düşünüyorum… Yani Atatürk’ün gözünde, yüreğinde, sözlüğünde sevgi çocuk demekti… Atatürk çocuk davasının önemini her ortamda vurgulayarak çocuklara yönelik hizmetlerde rehberlik yapmayı sürdürmüştür”‘

AİLEYE KARŞI ÖNLEM

Uygulamaya dönük adımların atılmasıyla referandumdan EVET çıkması durumunda bireylerin her türlü istismara karşı daha iyi korunmasının yasal temele kavuşacağını kay- deden İncekara, ‘Tine yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahip olan, ancak toplumsal hayattaki pratiklerde karşılaşılan engeller ortadan kaldırılarak kadınların daha rahat hareket etmesinin yolu açılacak. Örneğin işe alımlarda kadına öncelik verilebilecek. Bu sayede devletin, tüm toplum kesimleri arasında bir yandan eşitliği sağlamaya, diğer yandan da korunması gerekenleri korumaya yönelik özel tedbirler alabilmesinin önü açılacak. Bu amaçla yapılan düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı kabul edilemeyeceği anayasal güvenceye kavuşturuluyor” dedi. ‘Anayasa değişikliği paketinde ‘çocuk’ ibaresinin yer alması “çocuk hakları” ve “çocuğun yüksek yararı” ilkelerinin Anayasa metnine eklenmesi çocuk haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelere paralel olarak yapılan düzenlemelerdir” diyen İncekara, “Mevcut durumda taslağın 4. maddesiyle Anayasa’nın “Ailenin Korunması” kenar başlıklı 41. maddesinin başlığı “Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları” şeklinde değiştirilmiştir. Burada ‘çocuğun yüksek yararı’ şeklinde ibare getirilmesiyle çocuğun ailesinin istismarına karşı korunmasının yolu da açılmış bulunmaktadır” diye konuştu.

BU AK PARTİ MESELESİ DEĞİL

Değişiklik metninde “Devlet, şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır” ibaresiyle özellikle şiddet mağduru ve suça itilen çocukların düşünüldüğünü kaydeden İncekara, “Bu düzenleme ile çocuk hakkında ailesinin iradesi hilafına düzenleme yapmanın anayasal dayanağını oluşturarak çocuklara yönelik ek bir koruma getirmiştir” dedi. Dayanağını halktan alan bir anayasanın tüm toplumu kucaklayan bir anayasa olduğunu belirten İncekara, “Bizimde tüm derdimiz, budur… Bizler aslında geçmişimizi değil geleceğimizi oylamak için sandığa gideceğiz… O gittiğimiz sandıkta kullanacağımız oyun Türkiye’deki 27 milyon çocuğu ve onların geleceklerini ilgilendirdiğini unutmamalıyız” diyerek önemli bir noktaya dikkat çekti. “Bu AK Parti’nin meselesi değil milletin meselesidir” diyen İncekara, “Bu bağlamda ülke nüfusunun yarısını oluşturan çocukların insan haklarına uygun bir yaşam sürebilmeleri için yasal düzenlemeler ve uygulamaların yapılması önem taşımaktadır” dedi.

Kategori: Faaliyetler
Önceki yazı
İNCEKARA FACEBOOK`DA
Sonraki yazı
İNCEKARA`DAN ÖNEMLİ TESPİTLER
Menü