TBMM’de 2008 Yasama Yılı

TBMM Genel Kurulu, 2008 yılındaki yasama çalışmalarına sigara yasağını genişleterek başlarken, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği tartışmaları, Ocak ve Şubat ayına damgasını vurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya’daki ?Velev ki siyasi simge olsun, başörtüsünü yasaklamak mı gerekir?? sözlerinin ardından başlayan süreçte, AK Parti ve MHP, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasa değişikliği yapılması konusunda anlaştı. CHP ve DTP olmak üzere bazı siyasi partiler ise ?böyle bir değişikliğin Anayasanın laiklik ilkesine aykırı olacağı? iddiasıyla düzenlemeye karşı çıktı.

Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Türk Ceza Kanunun (TCK) 301. maddesi, TBMM Genel Kurulu`nda değiştirildi. Kanunla, ?Türklük? ibaresi ?Türk Milleti?, ?Cumhuriyeti? ibaresi de ?Türkiye Cumhuriyeti Devleti? olarak değiştirildi.

AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi`nde açılan dava, Meclis çalışmalarına da yön verdi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, davayı, ?Diliyor ve umuyoruz ki bu sürecin sonunda kazanan adalet olsun, hukuk olsun. Diliyor ve umuyoruz ki kazanan demokrasi, millet iradesi olsun. Kazanan Türkiye olsun, biz kaybedelim? sözleriyle değerlendirdi.

CHP Lideri Deniz Baykal, AK Parti`ye kapatma davası açılmasını ?demokrasi tökezlemesi? olarak nitelendirdi. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise ?Siyasi partileri, siyaseten tasfiye edecek olan yegane güç Türk milletidir. Bu hesabın görüleceği yer de seçim sandığıdır? ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda, TRT’nin, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı, Türkiye’de üniversitesiz il kalmadı.

TBMM, tatile girmediği Temmuz ayında, AK Parti hakkındaki kapatma davası, Ergenekon soruşturması, CHP’li Sav’ın dinlendiği iddiaları gibi çok sayıda tartışmalara sahne oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturmasına yönelik iddianamenin bir an önce hazırlanmasını beklediklerini ifade ederek, ?Temennimiz odur ki bu soruşturmalar neticesinde, karanlıklar da aydınlığa çıkmış olur? dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ergenekonla ilgili olarak ?Soruşturmayı yürüten savcılarımız, daha derli toplu, zamanı da iyi kullanarak, konuları sürüncemede bırakıp, anlaşılmaz hale getirecekleri yerde, anlaşılabilir bir metinle Türk milletinin huzuruna çıkmaları lazım? diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan sanıklara destek veren açıklamalarda bulundu. Baykal, ?Buradaki olay, hukuk olayı olmaktan çıktı. Başbakan’ın davası bu. Ergenekon davası değil, Başbakan’ın kişisel davası bu...? sözleriyle Ergenekon davasını değerlendirdi.

Meclisin, iki aylık tatil döneminde  yolsuzluk iddiaları tartışıldı. Meclis yeni yasama yılına 29 yıl sonra ikinci kez bayramda başladı.

TBMM’DE 2008 YILINDA YAŞANAN OLAYLARIN KRONOLOJİSİ ŞÖYLE:

2 OCAK:

-Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin (Türk Eximbank), politik riskler nedeniyle kredi, garanti ve sigorta işlemlerinden doğan zararlarının Hazine tarafından karşılanmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-TBMM İdare Amiri Muhyettin Aksak, ?DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’a ait TBMM araç giriş kartı bulunan otomobille uyuşturucu pazarlığına gidildiği? yönündeki iddialarla ilgili olarak, ?Eğer bu amaçla kullanılmışsa araç giriş kartını iptal edeceğiz. Bu kaçınılmazdır? dedi.

3 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Kanuna göre, okullar, dershaneler, kursların açık alanlarında da sigara içilemeyecek. Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerde sigara yasaklandı. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere, 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, sigara yasağına ilişkin, ?Kim Mecliste sigara içerse bizzat ben ceza yazarım. Bir milletvekili, günde 5 sigara içerse ayda eder 150 sigara. 750 milyonu maaşından keseriz? dedi.

7 OCAK:

-TBMM Başkanı Toptan, Anayasa çalışmasının başörtüsü noktasına indirgenmesinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, ?Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada, ?Üniversitelerde türban serbesttir? diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz? dedi.

TCK’NIN 301. MADDESİNİ DEĞİŞTİRME ÇALIŞMALARI

8 OCAK:

-Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi için çalışmalar, Ocak ayında da devam etti. AK Parti grubunda, TCK`nın 301. maddesi için değişiklik çalışmaları sürerken, maddede yer alan ?Türklüğü? kelimesi ?Türk Milletini?, ?Cumhuriyeti? kelimesinin de ”Türkiye Cumhuriyeti Devletini” şeklinde değiştirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında, partisinin TCK’nın 301. maddesiyle ilgili değişikliklere tamamıyla karşı ve her türlü teklife kapalı olduğunu açıkladı. Bahçeli, ?MHP, maddenin mevcut ifadesinden rahatsızlık duyanlarla mücadeleye ise sonuna kadar kararlıdır? ifadesini kullandı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında ise medyayı eleştirdi. Erdoğan, medyada ”sınırsız özgürlük” diye bir anlayış olduğunu ifade ederek, ”Sınırsız özgürlük hiçbir yerde olamaz. Hiçbir medya mensubu benim özgürlük alanıma giremez, saldıramaz, hakaret edemez” dedi.

BAŞBAKAN`IN ?3 YKR’LİK? TAZMİNATA ÇARPTIRILMASI

-Hakkında verilen 3 Ykr’lik manevi tazminat davasına da değinen Erdoğan, ”Ceza alıyorsam, bu cezaya inanmalıyım. Hukuk, bu kadar zedelenmemeli. Eğer ben manevi tazminata mahkum edileceksem, bunun hakkı verilir. Yoksa nefislerimizi tatmin için bu tür kararlar verilmez” diye konuştu.

10 OCAK:

-MHP, 21 Martın Nevruz Bayramı olarak kutlanması için kanun teklifi verdi.

11 OCAK:

-İstanbul’da yılbaşı gecesi kutlamalarındaki taciz görüntüleri sonrası harekete geçen CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, cinsel tacizi, şikayete bağlı suçlar kapsamından çıkaran ve cinsel tacizde bulunanlara verilen hapis cezasını artıran kanun teklifi hazırladı.

-Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere hazırlanan TBMM İçtüzüğü değişikliği taslağı, AK Parti, CHP, MHP ve DTP grup başkan vekillerine iletildi. Taslağa göre, Genel Kuruldaki evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek.

15 OCAK:

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, üniversiteye başörtüsü ile girmek isteyenlere, ”Başınıza peruk takın” tavsiyesinde bulunurken, şimdi ”Siyasi simge olsa, dini simge olsa ne çıkar” dediğini belirterek, ”Yüzde 47’nin pek çok çevreyi pıstırdığını, teslim aldığını düşünerek mi bunu söylüyorsun? Başbakan’ın kafası karışık” dedi.

-DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, 301. maddeye ilişkin, ”Farklılıkları koruyan maddeye dönüştürülmesi en doğrusu. Dava açma yetkisi sadece Cumhurbaşkanına verilmelidir” ifadesini kullandı.

-MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Ykr’lik manevi tazminata mahkum edilmesiyle ilgili söylediği sözleri eleştirerek, ”Başbakan, haksız yere mahkum edildiğini düşünüyorsa, bu konuda AİHM’e bireysel başvuru yolunu değerlendirsin” diye konuştu.

-SİGARA YASAĞI BAŞLADI-

16 OCAK:

TBMM’de, iktidar ve muhalefet kulislerinde sigara içme yasağının başladığı duyuruldu.

-TBMM Adalet Komisyonu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, 9 maddesini bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Vakıflar Kanununu aynen kabul etti.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Macaristan Meclis Başkanı Katalin Szili, TBMM’nin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesini öngören, ”AB Eşleştirme Projesi”ni imzaladı.

-Toptan, Antalya’nın Kaş ilçesi Patara bölgesinde dünyanın ilk parlamentosunun kalıntılarının bulunduğu yerde, gelecek yıl dünya parlamentosunu toplamak istediklerini bildirdi.

-BAŞÖRTÜSÜ İÇİN İLK ADIM ATILDI-

17 OCAK:

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Sulukule sakinlerinin, kentsel dönüşüm alanı projesi nedeniyle evlerinden çıkarılmalarında, ”insan hakkı ihlali olmadığına” oy çokluğuyla karar verdi.

-MHP, üniversitelerde başörtüsü sorununun çözülmesi için Anayasa değişikliği teklifinde bulundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, başörtüsü sorununun çözümü için Anayasanın 10. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifleriyle ilgili, ”Bu teklif, tamamıyla TBMM’yi göreve çağırma teklifidir” değerlendirmesinde bulundu.

-AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, MHP’nin teklifini, ”olumlu bir adım” olarak değerlendirdi ve bu teklifi partisinin yetkili organlarında değerlendireceklerini söyledi.

-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ise ”Anayasa’nın başlangıç bölümündeki laiklik ilkesi olduğu sürece bu teklifle başörtüsü sorunu çözülemez” dedi.

-TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonundaki 77 dokunulmazlık dosyası için oluşturulan hazırlık komisyonları, çalışmalarına başladı.

-MHP, Karamanoğlu Mehmet Bey’in, Türkçe’den başka dil kullanılmaması fermanının yayınlandığı 13 Mayıs’ın ”Türk Dil Bayramı” olarak kutlanması için kanun teklifi verdi.

21 OCAK

-CHP, ”Kayıp trilyon davası” ile ilgili temyiz başvurusunda bulunmayarak ”görevlerini kötüye kullandıkları” iddiasıyla, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bakanlık bürokratları hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

-Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere hazırlanan TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

-YENİ BORÇLAR KANUNU TASARISI TBMM’DE-

22 OCAK:

-MHP, başörtüsü konusunda Anayasanın 10. maddesinin 4. fıkrasında yapılacak değişikliğe ilişkin teklifini imzaya açtı.

-82 yıllık Borçlar Kanunu’nda önemli değişiklikler yapan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-KURUSIKI TABANCALARA YENİ DÜZENLEME-

23 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, kurusıkı tabancaların üretim ve satışına düzenleme getiren tasarı kabul edildi. Kanuna göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılmayacak.

-AK Parti, ”başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması”na dönük Anayasada değişiklik yapılmasını içeren kendi önerisini, MHP’ye iletti.

-TBMM Genel Kurulunda, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakanlara müebbet hapis cezası uygulanacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Sahte doktor ve diş hekimleri için 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

24 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, 5. Dünya Su Forumu Organizasyonu İçin Çerçeve Anlaşma ile 5. Dünya Su Forumu Anlaşma Mektubunun onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

-AK Parti ile MHP yöneticileri, başörtüsü konusundaki Anayasa değişikliği önerilerini görüşmek üzere TBMM’de bir araya geldi.

-TBMM’deki Başbakanlık makamında yapılan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve TBMM

-Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı’nın katıldığı ve 1,5 saatten fazla süren görüşmeyle ilgili olarak ortak yazılı bir açıklama yapıldı. AK Parti ve MHP yöneticileri arasında yapılan görüşmede, ”Genel çerçevede bir mutabakata varıldığı” bildirildi.

25 OCAK:

-CHP, Alevi vatandaşlarının inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak ve kendilerini ifade etmeleri ile ilgili yakınmalarına neden olan sorunlarının çözümü için Meclis araştırması açılmasını istedi.

27 OCAK:

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, kültürel haklarda dozu çok iyi ayarlamak gerektiğini belirterek, ”(Herkes anadilde eğitim yapsın) deniyorsa, o zaman Türkiye’de ciddi soruna sebep olunur. Eğitim dilinin Türkçe olmasından vazgeçmemeliyiz” dedi.

-BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNDA 2. TOPLANTI-

28 OCAK:

-Yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için yapılması öngörülen Anayasa değişikliği konusunda, AK Parti ve MHP yöneticileri, TBMM’de ikinci kez bir araya geldi. AK Parti ile MHP, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasanın 10. ve 42. maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.

-AK Parti Grup Yönetim Kurulu, ”Hedefimiz, kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır” diyen Konya Milletvekili Hüsnü Tuna hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi.

29 OCAK:

-AK Parti ve MHP yöneticileri, başörtüsünün yükseköğrenimde serbest bırakılması için hazırladıkları Anayasa değişikliği teklifine destek istemek amacıyla CHP grup başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol ile DSP’yi ziyaret etti. Uzlaşı arayışlarından bir sonuç elde edilemedi.

-AK Parti ile MHP, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasa ile Yükseköğretim Yasasında değişiklik yapılmasını öngören tekliflerini, TBMM Başkanlığına sundu. Teklifin gerekçesinde, ”Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinde ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesillerin yetiştirilmesi, kişilerin yüksek öğrenim hakkından, ‘kanun önünde eşitlik ilkesi gereği’ hiçbir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan yararlanmasını zorunlu kılmaktadır” denildi.

-Liderler, partilerinin TBMM grup toplarında, yükseköğretimde başörtünün serbest bırakılması için hazırlanan anayasa değişikliği teklifini değerlendi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teklifle üniversite kapılarındaki kızların mağduriyetini gidermekten başka hiçbir şeyi amaçlamadıklarının bilinmesi gerektiğini kaydederek, ”Burada bir hususu özellikle ifade etmek istiyorum: Yapılan düzenlemeler yükseköğrenimle sınırlıdır. Bunu başından beri açıkça söyledik” dedi.

-CHP Lideri Deniz Baykal ise AK Parti ve MHP’nin anlaşmalarını değerlendirirken, ”Bu getirilen düzenleme, sadece üniversitelerde değil, tüm resmi eğitim sistemi içinde türban denilen, milletimizin, kültürümüzün bir parçası olmayan, dışardan Türkiye’ye belli siyasi amaçlarla dayatılmış olan ithal bir kıyafetin, Türkiye’de devlet sisteminin içine doğru gelişmesinin önünü açmıştır” iddiasında bulundu.

-MHP Lideri Bahçeli de ”AK Parti ile varılan mutabakatın özü ve esası; başörtüsü nedeniyle yüksek öğrenim hakkından mahrum kalan gençlerimizin, bu sorununun hukuki bir çerçevede nihai çözüme kavuşturulmasıdır” diye konuştu.

30 OCAK:

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ”İnsanlarımızın dinsel inançlarını nasıl yaşayacaklarına Başbakan mı karar verecek? Başbakanı ve MHP Genel Başkanını sağduyuya davet ediyorum” değerlendirmesinde bulunurken, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise ”Bu konuyu, ‘rejim elden gidiyor’ kışkırtmalarıyla bir gerilime dönüştürmeden barış ve huzur vesilesi yapmalıyız” dedi.

-ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, inançla ilgili konuları Anayasa çerçevesinde çözme çabasının modern bir anlayışın ürünü olmadığını söyledi.

-TBMM Genel Kurulunda, görüşmelerine dün başlanan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, üniversitelerin kurulabilmesi için fen, edebiyat veya fen-edebiyat fakültelerinin bulunma zorunluluğu ortadan kaldırılırken, en az 3 fakülte bulunma zorunluluğu getirildi.

1 ŞUBAT:

-Başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi, sert tartışmaların ardından TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

4 ŞUBAT:

-TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, bu yıl Başbakanlık Tezkeresi ile 17 milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının talep edildiğini, ancak tezkerelerin altında başbakan veya onun yetkilendireceği bir bakanın imzası bulunmadığı için iade edildiğini bildirdi.

-BAŞÖRTÜSÜ DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI-

6-7 ŞUBAT:

-TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılması için AK Parti ve MHP’li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine 6 Şubatta başlandı. 13 saat süren görüşmeler, 7 Şubata sarktı. Görüşmeler sırasında CHP milletvekillerinin yaptığı konuşmalar, Genel Kurulda zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu. AK Parti’nin, teklifin maddeleri üzerinde grup ve şahıslar adına bütün konuşmalarını kadın milletvekilleri yaptı.

-TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin yapılan oylamada, 397 kabul, 113 ret; 1. maddesinin gizli oylamasında 401 kabul, 110 ret; 2. maddesinin oylamasında, 404 kabul, 99 ret; yürürlüğüne ilişkin 3. maddesinin oylamasında ise 404 kabul, 92 ret oyu çıktı.

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kuliste gazetecilerle yaptığı sohbette, ”Anayasa yeniden yapılamaz mı?” diye sorarak, ”Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış… İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın… Anayasa toptan yenilenir” dedi. Baykal’ın, bu sözlerine daha sonra parti grubunda yanıt veren Başbakan Erdoğan, ”İstikamet veriyor ve idam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın? Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık, biz bu konuda bedel ödemeye hazırız, bu konuda rahatız” dedi.

-İKİNCİ TUR OYLAMA-

9 ŞUBAT:

-CHP Grup Başkanvekilleri, başörtüsü düzenlemesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması öncesinde, ”85 yılın kazanımlarını bir kalemde çöpe atılmasına engel olmak, toplumda diyaloğu, hoşgörüyü egemen kılmak için AKP, MHP ve DTP milletvekillerini göreve davet ediyoruz” çağrısında bulundular.

-TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması yapıldı. Oylamanın 2. turunda, teklifin 1. maddesi; 107 ret oyuna karşı, 403 oyla, 2. maddesi; 108 ret oyuna karşı, 403 oyla, 3. maddesi; 102 ret oyuna karşı, 411 oyla kabul edildi.

-Kanunla Anayasanın, 10. maddesine, ”… ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında”, 42. maddesine ise ”kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir” ibaresi eklendi.

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

14 ŞUBAT:

-Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, ”Hedefimiz, kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır…” şeklindeki sözleri nedeniyle AK Parti Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edildi.

20 ŞUBAT:

-İhtilaflı kamu alacaklarının tahsili amacıyla mükelleflere bir kez daha uzlaşma imkanı tanıyan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, davaya konu olan vergi borçları, 18 ayda, 18 eşit taksitte, aylık faiziyle birlikte ödenebilecek.

-10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, 9 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Vakıflar Kanunu, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yabancılar, Türkiye’de mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek.

21 ŞUBAT:

-TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunca Tuzla’daki iş kazalarını incelemek üzere ayrı ayrı alt komisyon kuruldu.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla Tersaneler Bölgesindeki bazı ölümlerin, kaza neticesinde olmadığının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek bahis oyunlarının (İddaa) özel şirketlere yaptırılmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 1 Mart 2008 tarihinde sona eren iddaa oyununun sözleşmesi, aynı şartlarla en fazla 1 yıl süreyle daha uygulanmaya devam edecek.

-TSK’NIN SINIR ÖTESİ OPERASYONU-

26 ŞUBAT:

-Siyasi parti gruplarında, TSK’nın Irak’ın Kuzeyine düzenlediği sınır ötesi harekat değerlendirildi. Başbakan Erdoğan, ”Millet olarak, vatan evlatları olarak hepimiz büyük bir sınavdan geçiyoruz. Gün, yüreklerimizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini en üst seviyede gösterme günüdür. Gün, bütün provokasyonları bertaraf ederek milletçe kenetlenme, bütünleşme günüdür” dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da askeri operasyonun, hedefine ulaşıncaya kadar götürülmesi gerektiğini ifade ederek, ”Bu operasyon götürülürken, ‘Tamam gerekeni yaptınız, artık yeter’ deyip, kalıcı sonuçlar ortaya çıkmadan, bu harekatın durdurulması, çok vahim sonuçların ortaya çıkmasına neden olur” uyarısında bulundu.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Peşmerge yönetiminin, PKK teröristlerine yeniden yardım ve yataklık etmemesi için caydırıcı davranılması ve kesin sonuç alıncaya kadar bölgede kalınması gerektiğini söyledi. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, ”Tarih, savaşta ısrar eden, kanla beslenen, akan kan üzerinden siyaset yapanları cezalandıracaktır” dedi.

-Genel Kurulda, gemi inşa sektöründeki iş kazaları ve Türk gemiciliğinin sorunlarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

-Askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen kışla, kıta, karargah ve ordugahlarda fotoğraf ve film çekilmesini, savunma ve güvenlik tedbirlerini bozacak cihazlar kullanılmasını yasaklayan kanun tasarısı, yedek erbaş ve erlere, seferberlik tatbikatı ve eğitimi süresince aylık 435 YTL ödenmesini öngören kanun tasarısı, hak kazandığı halde İstiklal Madalyası’nı alamadan vefat edenlerin torunlarına, kardeşlerine ve yeğenlerine de madalya verilebilmesini öngören kanun tasarısı ile Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile Emekli Sandığı Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

27 ŞUBAT:

-TBMM Genel Kurulunda, kıdem süresi 5 yılı aşan memurlara ödenmesi öngörülen, ancak bugüne kadar hiç ödenmeyen, ”Görev tazminatı”nın kaldırılmasını öngören tasarı, kabul edilerek yasalaştı.

28 ŞUBAT:

-Ar-Ge faaliyetlerinin teşvikini öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, teşvik için en az 50 kişilik Ar-Ge personeli çalıştırma şartı aranacak. Teknoloji alanında orijinal fikri olanlara, teminat aranmaksızın 100 bin YTL’ye kadar sermaye desteği sağlanacak.

-HRANT DİNK KOMİSYONU-

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere kurulan alt komisyon, 2008 yılında da çalışmalarını sürdürdü. Komisyon, 26 Şubatta eski Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’i, 27 Şubatta Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı, eski Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek ile polis memuru Muhittin Zenit’i, 28 Şubatta da Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı ile eski İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’i dinledi.

-TSK’NIN SINIR ÖTESİ OPERASYONU SONA ERDİ-

4 MART:

-TSK’nın sınır ötesi operasyona 8 günde son vermesi, siyasi partilerde farklı şekilde yorumlandı. CHP Lideri Baykal ”Acaba niçin Türkiye, binbir güçlükle elde edebildiği ve müdahale hakkını en başarılı şekilde kullanmaktayken, harekatın 8. gününde, harekata son verme kararını almıştır. Bu soru ortadadır” görüşünü dile getirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak’ın kuzeyine yaptığı sınır ötesi harekata 8. günde ansızın son vermesinin, Türk milletine derin bir şaşkınlık, teessür ve hayal kırıklığı yaşattığını söyledi.

-Başbakan Erdoğan ise muhalefetin eleştirisini yanıtlarken, harekatın bitiş tarihinin kamuoyuna açıklanmamasını zaafmış gibi gündeme getirenlerin, bilerek ya da bilmeden Türkiye’nin terörle mücadelesine gölge düşürdüğünü belirterek, ”Birlik ve beraberlik gerektiren bir milli meselede, siyasi polemikler üretmek, haksız suçlamalarda bulunmak sorumluluk duygusuyla bağdaşmıyor” dedi.

5 MART:

Başbakanlık, bazı milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 45 tezkereyi TBMM Başkanlığına gönderdi.

6 MART:

-Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, Türkiye’de belediye sayısı 3225’den 2103’e düştü.

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarı kabul edildi.

7 MART:

-CHP, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ın kuzeyine düzenlediği operasyon için TBMM’de genel görüşme yapılmasını istedi.

12 MART:

-TBMM Genel Kurulunda, eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve şef yardımcısı atamalarını yeniden düzenleyen teklif kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, klinik şef ve şef yardımcıları ile tıp alanında doçent veya profesör unvanlı tabipler, eğitim ve araştırma hastanelerine atanabilecek.

13 MART:

-Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; mektupla, elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine olanak sağlayan tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Seçimlerdeki parmak boyama işlemine son verildi.

-TBMM’ye, yasama dokunulmazlıkları konusunda 22 Başbakanlık Tezkeresi daha sunuldu.

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunca oluşturulan Ön Seçim Geçici Komisyonu, Sayıştayın boş bulunan 12 üyeliği için seçim yaptı. Bildirilen 48 aday, yapılan seçimle 24’e indirildi.

15 MART:

-Siyasi parti gruplarında AK Parti hakkında açılan kapatma davası değerlendirildi. Baykal, iktidarda bulunan bir siyasi parti hakkında dava açılmasını ”demokrasi tökezlemesi” olarak nitelendirdi ve ”Bu kriz, hukuk krizi değil. Bu, bizim anayasamızın temelindeki din ile siyaseti ayırmayı talep eden temel anlayışın, Türkiye’yi yönetenler tarafından hazmedilememiş olmasından, sindirilememiş olmasından kaynaklanan bir krizdir” dedi.

-MHP Lideri Bahçeli ise ”Siyasi partileri, siyaseten tasfiye edecek olan yegane güç Türk milletidir. Bu hesabın görüleceği yer de seçim sandığıdır” ifadesini kullandı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise açılan davayı ”demokrasi” ayıbı olarak nitelendirdi.

19 MART:

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, AK Parti’ye açılan kapatma davası sürerken Anayasayı değiştirme girişiminin, hukuk devleti olma özelliğine yara vereceğini öne sürerek, ”Bu girişim yeni kargaşanın habercisidir” dedi.

-TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, 75 dokunulmazlık dosyasıyla ilgili olarak, ”dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesine” karar verdi.

-Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, ”görevi kötüye kullandığı” gerekçesiyle AK Parti’den ihraç edildi.

-TSK HAREKATI KAPALI OTURUMDA TARTIŞILDI-

20 MART.

-TBMM Genel Kurulunda, CHP’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak’ın kuzeyine yaptığı operasyonla ilgili verdiği genel görüşme önergesi reddedildi. Kapalı oturumda gerçekleşen öngörüşme, 2.5 saat sürdü.

-PARTİ KAPATMAYI ZORLAŞTIRACAK ARAYIŞLAR-

25 MART:

-AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davanın ardından, parti kapatmayı zorlaştırılacak anayasa değişikliği arayışları başladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yapılacak böyle bir anayasa değişikliğinin, sıradan bir anayasa değişikliği değil; Anayasayı ”tebdil” ve ”tağyir etme” girişimi olduğunu savunarak, ”Anayasa değişikliği paketinin oylaması, laikliğin oylaması olacaktır” görüşünü ileri sürdü.

-Bahçeli ise parti kapatılmaması ilkesinin kapsamına terörü ve şiddeti meşru bir araç olarak gören siyasi partilerin de dahil edilmesinin, partisinin yaklaşımına ters olduğunu söyledi.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan ise parti kapatılmasının zorlaştırılması konusunda anayasa değişikliğine karşı olmadığını belirterek, ancak zamanlaması konusunda, partiler arasında görüş alışverişinde bulunulmasında yarar olduğunu bildirdi.

26 MART:

-TBMM Genel Kurulunda, 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanımına imkan sağlayan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

-STK’LARDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI-

27 MART:

-AK Parti hakkında kapatma davasının açılmasının ardından, yaşanan siyasi gerginliğin giderilmesi için sivil toplum örgütleri tarafından yapılan ”sağduyu” çağrısı, TBMM’de de karşılık buldu. Bu kapsamda TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, TBMM Başkanı Toptan’ı ziyaret etti. Toptan ziyarette, ”Öyle ümit ediyorum ki süratle gerilim gibi görünen bu ortam, yerini sükunetle, sağduyuya ve çıkış yolu bulmaya mutlaka sevk edecektir” dedi.

-TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan tasarının görüşmelerine başlandı.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun Almanya raporunda, Ludwigshafen kentinde çıkan ve 9 Türkün hayatını kaybettiği yangın faciasının, Almanya’da Türklere karşı geçmişte yaşanan ırkçı saldırıları akla getirdiği ve orada yaşayan Türk toplumunda korku ve endişeye yol açtığı belirtildi.

28 MART:

-TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti’ye açılan kapatma davasının ardından yaşanan siyasi gerginliğin önüne geçmek için hazırladıkları sağduyu çağrısını, TBMM Başkanı Köksal Toptan’a sundu. Hisarcıklıoğlu, bazı sivil toplum örgütleri tarafından yapılan sağduyu ve uzlaşma çağrısını, toplumun önceliği haline getirmenin, herkesin birinci görevi olması gerektiğini bildirirken, Toptan da çağrıyı çok önemsediğini söyledi.

1 NİSAN:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisi hakkında açılan kapatma davasını Mecliste ilk kez değerlendirdi. Erdoğan, ”Diliyor ve umuyoruz ki bu sürecin sonunda kazanan adalet olsun, hukuk olsun. Diliyor ve umuyoruz ki kazanan demokrasi, millet iradesi olsun. Kazanan Türkiye olsun, biz kaybedelim” dedi.

-TCK’NIN 301. MADDESİ-

3 NİSAN:

-TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonuna gelen 76 yeni dokunulmazlık dosyası için hazırlık komisyonları oluşturuldu.

-Tütün ve alkol üretimine yeni düzenleme getiren ve bu düzenlemelere aykırı hareket edenlere, çeşitli cezalar verilmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlara 50 bin YTL, yetkili olmadıkları halde açık olarak içki satışı yapanlara da bin YTL’den 10 bin YTL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

4 NİSAN:

-Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Başkanlık Divanının Türkiye ile AB kanadı, TBMM’de bir araya geldi.

7 NİSAN:

-AK Parti, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301 ve 305. maddeleriyle ilgili değişiklik teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

8 MART:

-AK Parti Müşterek Disiplin Kurulu, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna’ya türban ile ilgili açıklamaları nedeniyle uyarı cezası verdi. Eski Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise partiden ihraç edildi.

9 MART:

-TBMM Başkanı Vekili Güldal Mumcu, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören teklifi, ”acil bir konu olmadığı” gerekçesiyle komisyona sevk etmediğini, bu nedenle Meclis Başkanı Toptan’ın, yurt dışından gelmesini beklemeyi uygun bulduğunu söyledi.

10 NİSAN:

-AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, TBMM Genel Kuruluna hitap etti. Barroso daha sonra TBMM’de, CHP lideri Baykal, MHP Lideri Bahçeli ve DTP Lideri Ahmet Türk ile görüştü.

14 NİSAN:

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, TCK’nın 301. maddesiyle ilgili değişiklik teklifini Adalet Komisyonuna sevk ettiğini açıkladı.

16 NİSAN:

-TBMM Genel Kurulunda, baraj suları altında kalacak Artvin’in Yusufeli ilçesinin merkezinin değiştirilmesini öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Baraj inşaatından ilçe merkezi ile 17 köy ve 52 mahallede yaşayan toplam 16 bin 172 kişi etkilenecek.

-SOSYAL GÜVENLİK REFORMU-

17 NİSAN:

-Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ve sendikaların tepki gösterdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarı, uzun görüşme maratonunun ardından, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65’e yükseltilecek. Emeklilikte SSK kapsamında çalışanlarda aranan 7000 günlük prim ödeme gün sayısı, 7200’e yükseltildi.

24 NİSAN:

-Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere kurulan alt komisyon, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile eski Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız’ı dinledi.

-1 MAYIS’A DOĞRU-

29 NİSAN:

-Bazı işçi sendikalarının 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama istemleri, TBMM’de de tartışmalara neden oldu. Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında, illegal örgütlerin tahriklerine, provokasyonlarına, kanunsuz eylemlerine karşı uyarıda bulunarak, ”Lütfen oyuna gelmeyin, istismarlara izin vermeyin. Lütfen bugünü yasaların belirlediği yerlerde kardeşlik ve dostluk içinde kutlayın, kutlayalım’ diye konuştu. Bahçeli ise Taksim meydanında toplantı ısrarının, günümüz hassasiyeti de dikkate alınarak önümüzdeki yıllara ertelenmesi önerisinde bulundu.

-MHP milletvekilleri tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması TBMM Genel Kurulunda reddedildi.

-TCK’NIN 301. MADDESİ DEĞİŞTİ-

30 NİSAN:

-Türk Ceza Kanununun 301. maddesindeki değişiklik, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla, ”Türklük” ibaresi ”Türk Milleti”, ”Cumhuriyeti” ibaresi de ”Türkiye Cumhuriyeti Devletini” olarak değiştirildi.  Soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlı olacak. Bu suçu işleyenler, 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

1 MAYIS:

-TBMM Genel Kurulunda, serbest muhasebeciliği kaldıran, serbest muhasebecilere mali müşavir olma hakkı tanıyan tasarı, kabul edilerek yasalaştı.

-CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Çalık Grubuna kredi veren Halkbank ile Vakıflar Bankasının denetimi için Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumuna (BDDK) başvuruda bulundu.

2 MAYIS:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olaylarda, polisin, işin başlangıcında bu şekilde sert davranmasının; polis, emniyet, güvenlik açısından, mülki amirler tarafından bir izahının gerektiğini söyledi.

6 MAYIS:

-TBMM Genel Kurulunda, çevre sorunlarıyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

7 MAYIS:

-Orman sayılan yerleri turizme kazandırmak amacıyla hazırlanan ve Turizmi Teşvik Kanununda değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Orman sayılan yerler, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilecek.

9 MAYIS:

-Yap-işlet-devret modelinin kapsamını genişleten kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda, kabul edildi. Trafiği yoğun olan karayolu, gar, lojistik merkezi, havaalanı, yük, yolcu ve yat limanı kompleksleri de yap-işlet-devret modeliyle yapılabilecek.

13 MAYIS:

-CHP’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında 1 Mayıs olaylarıyla ilgili verdiği gensoru önergesi TBMM Genel Kurulunda kabul edilmedi.

20 MAYIS:

-CHP’nin, ATV-Sabah’ın satışıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması 134’e karşı 318 oyla reddedildi.

-TBMM Genel Kurulunda, Sayıştayın boş bulunan 12 üyeliği için seçim yapıldı.

22 MAYIS:

-TBMM Genel Kurulunda, üniversite bulunmayan 9 ilde devlet, İstanbul’da da 2 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. Böylece Türkiye’de üniversitesiz il kalmadı.

27 MAYIS:

-DTP Grup Başkanlığı görevinden ayrılan Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün yerine, Mardin Milletvekili Emine Ayna seçildi.

-YASA DIŞI DİNLEME İDDİALARI-

29 MAYIS:

-AK Parti Grup Başkanvekilleri, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlenilmesine ilişkin iddiaların araştırılarak, gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AK Parti’nin önergesiyle yapılmak istenenin, ”olayı örtbas etmek olduğunu” ileri sürdü.

3 HAZİRAN:

-MHP, yasadışı dinleme iddialarının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

-CHP Lideri Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında, ”Telefon dinleme bakımından yeni bir düzenin Türkiye’de gerçekleştirilmiş olduğu ilk kez fark edilmiştir. Telefonlar kapalı olsa dahi açıkmış gibi dinlenebiliyor. Dışardan, sizin farkına bile varmayacağınız şekilde cep telefonunuza bir mesaj yükleniyor. Siz, o cep telefonu kapalı olarak tutsanız dahi, o cep telefonu bir mikrofon gibi o merkeze aynen intikal ettiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

-TBMM Genel Kurulunda, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlenildiği iddiasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.  İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlendiği iddialarının araştırılmasından kaçmadıklarını belirterek, ”Toplumumuza çağrıda bulunuyorum; değerli vatandaşlarım, özgürce yaşayın, Türkiye bir hukuk devleti… Dinlenme gibi konulara hiç bu şekilde aldanmayın. Hiç böyle yazıldığı, söylendiği gibi değil. Bugün daha anamuhalefet partisi liderinin ağzından duydum; 70 milyon kişi dinleniyormuş. Böyle bir iftira, böyle bir rahatsız edici, topluma endişe verici, toplumu korkutucu ifade olamaz. Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

4 HAZİRAN:

-CHP, ”Emniyet güçleri içinde özel birimler eliyle yasal olmayan dinleme yapılmasının zeminini” oluşturduğu gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay” hakkında Meclis soruşturması açılmasını istedi.

-TBMM Genel Kurulunda, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamalara kaynak sağlamak amacıyla benzine 1.5 Ykr, motorin ürünlerine 1 Ykr zam yapılacak.

-KYOTO PROTOKOLÜ-

5 HAZİRAN:

-Türkiye’nin Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı, 11 Aralık 1997 tarihinde Kyoto’da imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin Kyoto Protokolüne Türkiye’nin de katılmasını öngörüyor.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, ”özel hayatın korunması konusundaki ihlal iddialarını” alt komisyonda inceleyecek.

-BAŞÖRTÜSÜ DÜZENLEMESİNİN İPTAL EDİLMESİ-

-Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etti.  Karar, Mecliste ”erklerin birbirlerinin alanlarına müdahale” tartışmalarına neden oldu. Kararı gazetecilerden öğrenen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ”Değerlendirme yapmak için gerekçeli kararı görmemiz lazım” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı, Konya Milletvekili Faruk Bal, karara herkesin saygı duyması gerektiğini ancak, parti olarak bu karara katılmadıklarını açıkladı.

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise, ”İspanya’da başlayan ‘velev ki siyasi simge olsa’ sloganıyla başlayan macera, Türkiye’nin kuruluş ilkelerine, anayasanın 2 ve 4. maddelerine çarpmıştır” diye konuştu.

-Kararı ”siyasi” olarak nitelendiren AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise ”TBMM’nin, Anayasada herhangi bir değişiklik yapma imkan ve yetkisi ortadan kalkmıştır. Anayasa değişikliği yapma, tamamen anayasa mahkemesinin onayına tabi hale gelmiştir” iddiasında bulundu.

-TOPTAN’DAN SENATO ÖNERİSİ-

7 HAZİRAN:

-Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, ”Yüksek mahkeme, ilgili anayasa maddesini yorumlayarak bir sonuca varma yetkisinin ötesine geçmiştir” dedi. Toptan, yeni bir anayasa yapımı konusunda senato önerisinde bulundu.

10 HAZİRAN:

-TBMM’de grubu bulunan siyasi parti liderleri, Anayasa Mahkemesinin türbanla ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, kanun koyma yetkisinin sadece ve sadece seçilmiş Meclislere ait olduğunu belirterek, ”Anayasa tarafından verilen bu yetkiyi kimse Yüce Meclisimizden alamaz; kendini yasa koyucu yerine koyamaz. Aynı şekilde Anayasamıza göre, TBMM de yasama yetkisini devredemez” dedi. Erdoğan, ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışını demokratik rejimlerin kaldırmayacağını vurgulayarak, bu yaklaşımın ”demokratik hukuk devletlerinin kimyasını bozacağını” belirtti.

-TRT KANUNU DEĞİŞTİ-

11 HAZİRAN:

-TBMM Onur Ödülü’nün, bu yıl Prof. Dr. Halil İnalcık’a verilmesi kararlaştırıldı. Bu yıl ayrıca 71 kurum ve kişiye de ”Üstün Hizmet Ödülü” verildi.

-TBMM Çevre Komisyonunda, Türkiye’nin Kyoto Protokolüne katılımının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısı kabul edildi.

-TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, TRT, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapabilecek.

-Akademisyenlerin 35 yaşına, A milli takım kadrolarında yer alan ve uluslararası yarışmalarda ilk üç dereceye giren sporcuların ise 38 yaşına kadar askerliklerini tecil edilebilmesini öngören teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Genel Kurulda ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren çeşitli kanunlarda değişiklik öngören 3 kanun tasarısı kabul edilerek, yasalaştı. Kanunlara göre, askere alınma ile ilgili her türlü işlemlerde Milli Savunma Bakanlığını yetkili olacak. Bakanlık, sadece itiraz üzerine değil, herhangi bir şekilde elde edilen bilgi ve belgelere göre de işlem yapabilecek.

17 HAZİRAN:

-Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören kanun tasarısı, yapılan değişikliklerle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

18 HAZİRAN:

-Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

19 HAZİRAN:

-Aralarında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da olduğu bazı milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 6 Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-TBMM Genel Kurulunda, Ağrı Dağı Üniversitesinin isminin ”Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi” olarak değiştirilmesini öngören tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-TRAVMA TARTIŞMASI-

23 HAZİRAN:

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, New york Times’ta yayınlanan ve Atatürk devrimleriyle ilgili ”Türk toplumu bir travma yaşamıştır” sözleri tartışmalara neden oldu.

-CHP Lideri Deniz Baykal, Mecliste konuyla ilgili, ”Bugün karşı karşıya bulunduğumuz, 1920’lerde ortaya atılan modernleşme projesinin yol açtığı tepkilerin istismarı anlayışına dayanan, o tepkileri siyasette kullanma, o modernleşme projesine karşı rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir mücadeledir. Birisi, ‘Bize büyük travma yaşatıldı’ diyor. Türkiye, büyük değişim projesini uyguladı. O projeden en çok yararlanan, bugün işbaşında bulunan insanlardır. O proje olduğu için sen oradasın” değerlendirmesinde bulundu.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup toplantısında Fırat’a tepki göstererek, ”Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş esaslarına meydan okuyan bu şahıs; Türkiye’de bugün yaşanan kaosun sorumlusu olarak Atatürk dönemini suçlamak cüretini göstermiş ve ümmetten milli devlete geçiş sürecini bir travma olarak nitelendirerek, Cumhuriyetle sorunlu ve kavgalı geçmişinin hıncını, bu hezeyanlarla dışa vurmuştur” dedi.

24 HAZİRAN:

-Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, ”milli bir dil politikası geliştirilmesi, ancak dilde politika yapılmamasını” önerdi.

-TBMM Genel Kurulunda, Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ve Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Buna göre, Avrupa Şampiyonalarında final oynayan Milli Takım sporcularına, olimpiyat oyunları veya dünya şampiyonlarında dereceye giren sporcular ile bunların teknik direktör ve antrenörlerine, ”devlet sporcusu” unvanı verilecek.

1 TEMMUZ

-Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Taarruz-Taktik/Keşif Helikopteri (ATAK) projesiyle ilgili ortaya atılan iddialar konusunda, MHP’den yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili bilgi istediklerini bildirerek, ”gereğinin yapılacağını” söyledi.

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, cemevlerini ibadethane haline getiren kanun teklifinin gündeme alınarak kanunlaşmasına destek verilmesi çağrısında bulundu.

-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sivas olaylarının 15. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 2009 Temmuz ayına kadar olayın meydana geldiği otelle ilgili düzenleme yapılacağını bildirdi.

-TELEKULAK İDDİALARI-

-CHP’nin, Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında ”telekulak” iddialarıyla ilgili verdiği soruşturma önergesi kabul edilmedi.

2 TEMMUZ

-Lübnan’da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2008 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılması için Hükümete izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanlığı döneminde, 7 bin 947 parça eserin, Milli Saraylar Koleksiyonuna iade edildiğini bildirdi.

-TBMM Dışişleri Komisyonunda, Türkiye’nin, Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

-Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü ile Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) merkezlerinin İstanbul’a taşınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-Belediyeler ve il özel idarelerine, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Böylece, petrol ürünlerinden alınan ÖTV, motorlu taşıtlardan alınan yüzde 28’lik, alkollü ve gazlı içeceklerden alınan yüzde 60’lık ÖTV de belediyelere aktarılacak.

-MECLİSTE ”DARBE” TARTIŞMASI-

3 TEMMUZ:

-CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’in, Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltılara ilişkin sözleri, TBMM Genel Kurulunda ”darbe” tartışmalarına neden oldu.

Sevigen, Cumhuriyet ile hesaplaşılan bugünlerde, Türkiye’nin aydınlarının, ya darbe dönemlerinden önce ya da darbe dönemlerinden sonra görülen uygulamalarla, iddianame hazırlanmadan, ne olduğu belli olmayan davalarla gözaltına alındığını iddia etti.

AK Parti ve DTP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Sevigen’i söz aldığı konuda konuşması için uyarırken, AK Parti’li bazı milletvekillerinin de ”yazıklar olsun” diye bağırdıkları duyuldu.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen, kendisine, ”Darbeyi savunmak size hiç yakışmıyor” diye laf atan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’a, ”Sana hiç yakışmıyor” diye tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye’nin, ”Darbecilerle mi devam edecek, yoksa demokrasi ile mi devam edecek?” şeklindeki bir yol ayrımında olduğu bir süreçte, darbeyi savunmanın parlamenter demokratik sistemde bir milletvekiline yakışmayacak bir düşünce olduğunu söyledi.

-Yabancılara mülk satışı konusunda, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dikkate alınarak hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Böylece yabancı uyruklu kişiler, merkez ilçe ve ilçeler bazında, imar planı sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümünün yüzde 10’una kadar kısmında taşınmaz ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hak edinebilecek.

-KÜRSÜDE ”BÖLÜCÜLÜK” TARTIŞMASI-

8 TEMMUZ:

-DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın, gözaltında kaybolduğu iddia edilen eski HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz’in fotoğraflarının bulunduğu afişi TBMM Genel Kurulundaki kürsüye asması, tartışmalara neden oldu.

AK Parti milletvekilleri, Sakık’a tepki göstererek, afişi indirmesini istedi. Bunun üzerine Sakık, ”Niye rahatsız oluyorsunuz? Bu insanlar bu ülkenin vatandaşları değil miydi?” dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun, Başkanvekili Mumcu’nun yanına giderek, afişin indirilmesini talep etti. Bunun üzerine Başkanvekili Mumcu, kavasa talimat vererek, afişi almasını istedi. ”Lütfen” diye tepki gösteren Sakık, afişi kavasa vermedi ve bir süre sonra kendisi kaldırdı.

Genel Kurul kürsüsünün, ”halkın kürsüsü” olduğunu ifade Sakık, ”Burası çetelerin kürsüsü değil, Ergenekon çeteleri bunları katletti” diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, ”Sayın Başkan, kürsüden bölücülük yapıyor” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Sakık, ”Özür diliyorum, ben böyle bir şey kastetmedim. ‘Sizin partinizden olsaydı ne yapardınız?’ demek istedim” karşılığını verdi.

-TÜRK ASKERİNİN, UNIFIL’DE GÖREV ALMASI-

-Lübnan’da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2008 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılması için Hükümete izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

9 TEMMUZ:

-TBMM Genel Kurulunda, üretim lisansı alıp, faaliyet göstermeyenlerin lisanslarının iptal edilmesini de öngören Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, gecekondulara elektrik ve su bağlanmasına ilişkin hükümlerde düzenleme öngörüyor.

10 TEMMUZ:

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun harekete geçerek Kuddusi Okkır’ın ölümüyle ilgili gerekli incelemelerde bulunmasını istedi.

-Ümraniye soruşturması kapsamında tutuklanan ve tahliye edildikten sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ile görüşerek, eşinin ölüm nedeninin araştırılması için başvuruda bulundu.

-TBMM Genel Kurulunda, daha önce Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun denetiminde olan RTÜK’ün, Sayıştay denetimine tabi olmasını öngören Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda değişiklik yapan yasa tasarısı, kabul edildi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda değişikliğe ilişkin kanun, değiştirilerek kabul edildi. Buna göre Birliğin, seçim esasları, görev ve seçim süreleri ile yönetim kurulu ve genel kurulu temsilcisi üye sayılarına ilişkin yasanın yeni hükümleri, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra yapılan seçimlerde uygulanacak.

11 TEMMUZ:

-CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ”Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, görev yaptığı dönemde, iddia edildiği gibi bazı kuvvet komutanları darbe girişiminde bulunmuşlarsa, bu durumu o tarihlerde Başbakan’a bildirmiş miydi?” diye sordu.

-AVUKAT-SAVCI TARTIŞMASI-

Başbakan Erdoğan, TBMM Grup toplantısında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Ergenekon davasıyla ilgili eleştirilerine cevap verdi.

Erdoğan, ”Kim kimlerin avukatlığına soyunmuş veya kimler kimlerin avukatlığına soyunmuş… Bu çok önemli. Biz kendimize hiçbir vasıf tayin etmemişken, bize de savcılık görevini sağolsun yine onlar veriyorlar. Bu da güzel bir şey. Niye? Savcı, millet adına vardır. İddia makamı millet adına oradadır ve biz de millet adına hakkı aramanın, hakkı savunmanın gayreti içerisindeyiz. Eğer bu anlamda savcılıksa, evet savcıyım” diye konuştu.

Baykal ise Erdoğan’ın sözlerine, ”Başbakan, ‘evet, ben savcıyım’ demiş. Tabi Başbakan’ın savcı olmak istemesine saygı gösteririm. Savcılık şerefli bir meslektir. Saygıdeğer bir iştir. Başbakan’ın savcılığına özenmesinde hiçbir yanlış yoktur ama Başbakan’ın şunu hatırlaması lazım: O savcının isminin başında Cumhuriyet yazar. Cumhuriyet Savcısı… ‘Ben milletin savcısıyım’ demiş Başbakan. Savcılar, Cumhuriyetin savcısıdır. Avukatlar, milletin avukatıdır” şeklinde karşılık verdi.

16 TEMMUZ:

-ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ”Ayışığı” ve ”Sarıkız” adlı darbe girişimi iddiaları için Meclis Araştırması önergesi verdi.

-TBMM Genel Kurulunda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin ödenmesini de içeren kamu finansmanı ve borç yönetimini yeniden düzenleyen kanun tasarısı kabul edildi.

22 TEMMUZ:

-TBMM Genel Kurulunda, CHP’nin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında, ”Bağdat’ta düşen uçakla” ilgili verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

23 TEMMUZ:

-TBMM Genel Kurulunda, Uyuşmazlık Mahkemesinin yapısında düzenleme öngören kanun tasarısı kabul edilerek, yasalaştı. Kanuna göre, Uyuşmazlık Mahkemesinin askeri yargı dışından gelen üyeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından değil, Yargıtay ve Danıştayın genel kurullarınca doğrudan seçilecek.

-AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, milletvekilliği sona erenlerden, emeklilik süresi dolmamış olanlara tazminat ödenmesine ilişkin hazırladığı kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

24 TEMMUZ:

-DSP milletvekilleri, Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu kurulmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

-”BENİ PKK’YA ŞİKAYET ETTİ”-

29 TEMMUZ:

-TBMM Genel Kurulunda, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısının görüşmelerinde tartışma yaşandı.

DTP Van Milletvekili Özdal Üçer’in, ”yakınlarının aldığı ihaleler ve yaptıkları inşatta işçilerin ücretinin ödenmediğini” söylemesine tepki gösteren AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, ”Bu arkadaş (Üçer), beni dağa, PKK’ya şikayet etti. Bakın bu arkadaş, 20 gün, 1 ay önce beni aradı. İşçilerin ücretlerini alamadığını söyledi. ‘Ben bilmiyorum ama bakarız, sorarız’ dedim. Adam telefonda bana hakaret etti. Beni şikayet etti, şikayet… Nereye, biliyor musunuz? Dağa beni şikayet etti. Savcıları uyarıyorum; beni PKK’ya şikayet etti” diye konuştu.

30 TEMMUZ:

-SSK ve BAĞ-KUR’un prim alacaklarının yapılandırılması konusundaki 28 Temmuzda dolan sürenin 20 gün daha uzatılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-TBMM Genel Kurulunda, Bakanlar Kuruluna 1 Ocak 2008’den sonra yapılan imalatlar için fiyat farkı verebilmesine imkan sağlayan Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM Genel Kurulunda, ikinci el araç satış sözleşmelerinin, trafik tescil şube müdürlüklerince yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2009’a ertelenmesini öngören teklif kabul edildi.

-İzmir’de ”Gediz”, Gaziantep’te ”Gazikent” adıyla iki vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, ”TBMM Onur Ödülü”nü düzenlenen törenle tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’a verdi.

-AK PARTİ HAKKINDAKİ DAVA-

Saatler 18.05’i gösterirken Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamaya başlamasıyla kulisteki heyecan da doruğa ulaştı. Bu sırada Genel Kurulda birleşime ara verilmesi üzerine tüm milletvekilleri kulise çıkarak, Kılıç’ın açıklamalarını televizyonlardan izlemeye başladı.

Haşim Kılıç’ın açıklamasına ”AK Parti’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatılması” şeklinde başlaması CHP’liler tarafından partinin kapatıldığı şeklinde anlaşılarak, alkışlandı. Kılıç’ın ”… istemiyle açılan dava” demesi, muhalefet kulisinde gülüşmelere neden oldu.

Kılıç’ın ”karar öncesinde bazı açıklamalarda bulunma isteğini” belirtmesine tepki gösteren bazı milletvekilleri, ”Bırak Allah aşkına, hadi ya, açıkla artık” diye söylendi.

Haşim Kılıç’ın ”AK Parti kapatılmamıştır” sözleri, AK Parti’li milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı. Ankara Milletvekili Zeynep Dağı gözyaşlarını tutamazken, bazı milletvekilleri ise kararın sevincini birbirine sarılarak yaşadı.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararını, ”Türkiye demokrasisi, Yüksek Mahkememizin bu kararıyla, demokrasi çıtasını bir yukarı düzeye daha çıkarmıştır” dedi. Toptan, kararı ”Bana göre, ‘Herkese oh dedirten’ bir karar ortaya çıkmıştır” diye değerlendirdi.

-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Mahkemesinin AK Parti’nin kapatılmamasına ilişkin verdiği kararla ilgili olarak, ”Bu yargı kararıdır. Herkes bu karara saygı göstermelidir” dedi.

-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararıyla ilgili olarak, ”Anayasa Mahkemesi demokrasi açısından önemli bir sınav verdi” görüşünü dile getirdi.

-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti hakkındaki kararını, ”herkesin saygıyla karşılaması gerektiğini” ifade ederek, ”Bu sonuç, Türkiye’de yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır” diye konuştu.

-AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, partisi hakkındaki davada kapatma kararı çıkmayınca 20 takım elbise kazandı.

31 TEMMUZ:

-TBMM Başkanlık Divanı, TBMM Baştabipliğinin bulunduğu alana yapılacak yeni hizmet kompleksi projesi ele alındı. Tüm milletvekillerinin çalışma ofislerinin buraya taşınması konusunun tartışıldığı toplantıda, projenin tekrar değerlendirilmesi konusunda, TBMM Başkanı Köksal Toptan’a yetki verildi.

-TBMM Genel Kurulunda, SSK ve BAĞ-KUR’un prim alacaklarının yapılandırılması konusundaki 28 Temmuzda dolan sürenin 20 gün daha uzatılmasını öngören tasarı kabul edildi.

-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Kurulması Hakkında Kanunda değişiklik öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanun, 12 üye ile Başkandan oluşan Bilim Kurulu üyelerinin seçilmesi, seçim usulü, üyelerin görev süresi ile Bilim Kurulunun görev ve yetkileri yeniden belirleniyor.

-Kayseri’de, ”Melikşah Üniversitesi” adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

-Seyahat acentelerinden, bazı belgelerin istenilmesi zorunluluğuna son veren tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.

-Genel Kurulda, Atatürk Orman Çiftliğinin (AOÇ) 258 bin 186 metrekare arazisi ile bu arazi üzerinde bulunan spor tesislerinin, yapılacak bir protokole 49 yıl sureyle bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne (GSGM) devrini öngören teklifi, kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM Genel Kurulunda, ”Kamu kurum ve kuruluşları arasında ortaya çıkan para borçlarına ilişkin uyuşmazlıklarda, borçlu idarenin borcunu karşılayacak miktarda teminat göstermesi halinde her türlü mal ve hakları üzerindeki ihtiyati tedbir ve hacizlerin kaldırılmasını” öngören kanun teklifi kabul edildi.

1 AĞUSTOS

-TBMM Genel Kurulunda, telefon numaraları değiştirilmeden farklı operatörlerden hizmet alınmasını sağlayan Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı kabul edildi.

-Meclis, 2. Yasama Yılı çalışmalarını tamamlayarak, 1 Ekim 2008 Çarşamba günü saat 15.00’te toplanmak üzere tatile girdi.

-CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ile CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, 12 yaşından küçük çocuklara karşı cinsel istismar suçunun işlenmesi halinde, bunu yapana 15 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

6 AĞUSTOS

-Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın AK Parti ile ilgili kararı yanlış açıkladığını iddia etti. Genç, kararın açıklandığını ancak kesinleşmediği için üyelerin kararlarını değiştirebileceğini ileri sürdü.

7 AĞUSTOS

-9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanlığında bir yılını dolduran Köksal Toptan’ı makamında ziyaret ederek, ”Devran” adlı kitabını hediye etti.

8 AĞUSTOS

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diğer bölgelerden farklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde farklı oranda kanser artışı tespit edilmediğini bildirdi.

-ŞABAN DİŞLİ HAKKINDAKİ İDDİA-

11 AĞUSTOS

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’yi, ”Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle” suçladı.

12 AĞUSTOS

-CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ”Partinizin Genel Başkan Yardımcısının 1 milyon dolar karşılığında iş takipçiliği yapmasını nasıl karşılıyorsunuz?” diye sordu.

13 AĞUSTOS

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, TBMM Başkanı Köksal Toptan’a veda ziyaretinde bulundu.

27 AĞUSTOS

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ile eşinin, eski Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ile yaptığı iddia edilen telefon görüşmelerini Meclis gündemine taşıdı.

28 AĞUSTOS

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, son 5 yılda 4 bin 886 kişi hakkında ulusal güvenlik soruşturması yapıldığını bildirdi.

29 AĞUSTOS

-Ankara’da 87 yaşında vefat eden eski Adana Milletvekili Mehmet Selahattin Kılıç için TBMM’de tören düzenlendi.

2 EYLÜL

-AK Parti Grubu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, izlemek üzere Erivan’a davet ettiği maça, AK Partili milletvekillerinin gitmemesi yönünde karar aldı.

4 EYLÜL

-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, partideki görevlerinden istifa eden AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini savundu.

-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Dişli’nin istifasının, topluma bir mesaj vermek için değil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı korumak için olduğunu savunarak, ”(Kol kırılır yen içinde kalır) anlayışıyla olayın üstü örtülmek isteniyor” dedi.

5 EYLÜL

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa, Meclis İçtüzüğü, AB uyum mevzuatı ile siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, siyasetin finansmanı ve siyasi etik kanununun da içinde bulunduğu bazı önemli kanunlarla ilgili dört ayrı komisyon kurulmasını önerdi. Toptan, bu amaçla TBMM’de grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve DTP liderlerine mektup gönderdi.

-DENİZ FENERİ DAVASI-

8 EYLÜL

-Almanya’da Deniz Feneri e.V. hakkında açtığı dava TBMM’de tartışıldı.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Nihat Ergün, Mustafa Elitaş ve Bekir Bozdağ ile TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, açıklamalarına yanıt verdi. Ergün, ”Son günlerde, Sayın Baykal’ın, tam bir siyasi ihtirasın, gerçekleri görme, duyma ve anlama konusunda özürlü hale getirdiği bir tabloyu yaşıyoruz” dedi.

11 EYLÜL

-CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, milletvekilliğinden önce başkanlığını yaptığı Yol-İş’ten 5 bin YTL maaş bağlattığı, işçilerin parasıyla 120 bin YTL’lik araç aldığı haberlerine ilişkin, 30 yıl hizmet ettiği Yol-İş Sendikasının, kendisine ”ahde vefa” olarak danışmanlık önerdiğini söyledi.

12 EYLÜL

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın, ”Almanya’da bir kooperatifin yöneticisi olduğu” iddialarıyla ilgili bir belge açıkladı.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek’in, milletvekillerinin yeni yasama yılında ”Meclis kürsünden Kürtçe konuşacağı” şeklinde basında çıkan haberlere ilişkin ”Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşulamayacağını” söyledi.

17 EYLÜL

-DSP Genel Sekreter Yardımcısı, Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Manisalı üzüm üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için, Parlamento’da kuru ve yaş üzümlü basın toplantısı düzenledi.

22 EYLÜL

-Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin süresinin 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-FIRAT-KILIÇDAROĞLU TARTIŞMASI-

25 EYLÜL

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı kabul etti. Toptan’ın makamındaki görüşmeye, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Hakkı Suha Okay da katıldı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ı Mecliste kabul etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, son günlerde ortaya attıkları iddiaları tartışmak üzere bir araya geldi.

Gazeteci Uğur Dündar’ın yönettiği TBMM Basın Toplantısı Salonunda yapılan tartışmayı, çeşitli televizyon kuruluşlarına ait 20 canlı yayın aracı seyircilerine naklen aktardı.

-AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, partisinden istifa etti. AK Parti’nin meclisteki sandalye sayısı 338’e düşerken, bağımsız milletvekili sayısı 5 oldu.

-YENİ YASAMA YILI BAŞLADI-

1 EKİM

-TBMM, yeni yasama yılına 29 yıl aradan sonra ikinci kez bayramda başladı. 23. Dönem 3. Yasama Yılına başlanması dolayısıyla Meclis bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın başkanlığında, özel gündemle toplandı.

Toptan, ”TBMM, bu dönemde de büyük hizmetler verecek, ülkemizin kalkınmasında ve demokrasimizin daha da gelişmesinde sarsılmaz bir güç kaynağı olmaya devam edecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’nin açılışı dolayısıyla Genel Kurulda milletvekillerine hitap etti.

Gül, ”Temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını kuvvetle teyit eden nitelikte olması, yeni anayasal düzenlemelerin gücünü ve sürdürülebilirliğini arttıracaktır” dedi.

Toptan ile eşi Saime Toptan, Mecliste resepsiyon verdi.

Resepsiyonda Başbakan Erdoğan, kendilerinin yola çıkarken ”3Y” ile mücadele edeceklerini söylediklerini anımsatarak, ”Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar. Bu mücadelemiz devam ediyor. Bu mücadelemizi sürdürürken, kimseden icazet almak gibi bir derdimiz yok” diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, ”yolsuzluğun Türkiye’de kendisini ciddi bir hastalık olarak hissettirdiğini” söyledi.

6 EKİM

-Üniversitelerde öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-AKTÜTÜN KARAKOLUNA SALDIRI-

7 EKİM

Başbakan Erdoğan, kimsenin terör üzerinden siyaset yapmaması gerektiğini vurgulayarak, ”Kan üzerinden siyaset yapılmaz, şehitlerimiz, gazilerimiz üzerinden siyaset yapılmaz. Bu hepimizin ortak derdi, ortak meselesidir. Kan üzerinden siyaset yapanlar, o kanın içerisinde kendileri boğulur” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin, artık daha fazla evlatlarını terör saldırılarında kurban vermemesi gerektiğini belirterek, ”Bunun temel gereği, Kuzey Irak’ın terör için yataklık yapan bir coğrafya olmaktan çıkarılmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.

Baykal, bütün dünyaya, Aktütün Karakolu’na yönelik saldırının terör eylemi olduğunu anlatmayı başardıklarını belirterek, ”Ama kendi içimizde birilerine anlatmayı başaramadık. Terörü birlikte tarif edemiyoruz, kınamıyoruz, teröre birlikte karşı duramıyoruz” dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Hükümetin derhal Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teröristlerin tam imhasıyla sonuçlanacak kapsam ve derinlikte bir harekat için siyasi irade göstermesi gerektiğini belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ‘Güvenlik Bölgesi’ oluşturulmasını önerdi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ”Eğer Meclisten savaş tezkeresini değil de barış yasalarını geçirseydik, bu gençlerimiz ölmeyecek ve bugün annelerinin, babalarının, eşlerinin, çocuklarının yanında olacaktı” diye konuştu.

-MHP TBMM grup toplantısında, Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve İzmir Milletvekili Oktay Vural yeniden grup başkanvekilliği görevine seçildiler.

-TBMM Genel Kurulunda, Türkçe’deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe’nin Korunması ve Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporu görüşüldü.

-TEZKERE KABUL EDİLDİ-

8 EKİM

-Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarını, Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör tehdidi ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere bu bölgeye göndermek için Hükümete verilen yetki süresinin, 17 Ekim 2008’den itibaren 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, 18’e karşı 511 oyla TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’daki polis servis aracına yapılan saldırıya ilişkin ”Kimse güvenlik güçlerimizin operasyon gücünden taviz beklemesin. Bu operasyonel gücünü güvenlik güçlerimiz, polisiyle de askeriyle de sürdürecektir. Nereye kadar? Terör örgütü silahını bırakıncaya kadar sürecektir” dedi.

-CHP TBMM grubu, Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Mevcut grup başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay yeniden bu görevlere seçildiler.

-9 EKİM

-AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, NATO Parlamenterler Asamblesi’nin (NATOPA) Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu Başkanlığına seçildi.

10 EKİM

-CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde golf sahası yapıldığına ilişkin iddiaları soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

-Milletvekillerinin cep telefonlarından yaptıkları bağış, yardım ve kontör transferinin bedellerinin maaşlarından kesildiği bildirildi.

13 EKİM

-CHP Genel Sekreter Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Engin Ceber’in, İstinye Karakolu ve Metris Cezaevinde ”Kötü muamele ve işkence” sonucunda öldüğü iddiasını Meclis gündemine getirdi.

-İstanbul’da vefat eden eski İçişleri Bakanlarından Mustafa Gülcügil (91) için TBMM’de cenaze töreni düzenlendi.

14 EKİM

-Adalet Bakanı Şahin, Engin Ceber’in, cezaevinde ”kötü muamele ve işkence” sonucunda öldüğü iddiasıyla ilgili 19 kişinin, geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.

-GAVUR DAĞI TARTIŞMASI-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün’ün, muhalefet partilerine yönelik ”Gavur Dağı’ndan, Sivas’tan öteye geçmek lazım” şeklindeki sözlerini eleştirerek, ”İktidar partisi adına konuşan bu milletvekilinin, Gavur Dağı ile Sivas ekseninde çizmeye çalıştığı hattın, PKK belgelerinde, Barzani haritalarında, amerikan raporlarında ve uluslararası ihanet toplantılarında da yer aldığı gerçeğidir” dedi.

Bahçeli, dosyasından çıkarttığı bir haritayı milletvekillerine göstererek, ”O sayın milletvekili denen zat, bu haritayı işaret etmektedir. Burası Gavur Dağı, burası Sivas. Geri kalan ise onlara göre bölünmüş toprak. Kabul etmek mümkün değil” diyerek eleştirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, ”Sivas’ı ve Gavurdağı’nı, ötesine gidilmesi gereken iki mekan” olarak ifade etmesinin, çarpıtıldığını öne sürerek, ”Terör örgütünün elinde Sivas’ı ve Gavurdağı’nı, sınır sayan sözde haritaların olduğundan söz ediliyor. Eğer bu sözde haritalar varsa ve Sayın Bahçeli de bu haritaların farkındaysa yapılması gereken şey; bu harita müsveddelerini yırtıp atmaktır” dedi.

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Baykal’a cevap vermeyeceğim. Onu ademe mahkum ettik” sözlerini, ”Başbakan, cevap mı vermiyor, cevap mı veremiyor, yoksa kaçıyor mu? Kaçan, suçlu kedidir” diye yanıtladı.

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı kabul edildi.

15 EKİM

-Hız limitinin saatte bölünmüş yollarda 120, otoyollarda da 135 kilometreye çıkarılmasını öngören AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ve arkadaşlarının hazırladığı kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-Adalet Bakanı Şahin, Engin Ceber’in, cezaevinde ”kötü muamele ve işkence” sonucunda öldüğü iddiasıyla ilgili ”Müfettişlerin ilk tespitine göre, orada bir takım olumsuz davranışların, kötü muamelenin olduğuna dair tespitler var. Değerlendirmeler yapıldıktan sonra rapor cumhuriyet savcılığına intikal edecek” dedi.

-AK Parti’li Elitaş, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’a ait olduğu iddia edilen ses kaseti ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Eryılmaz’ın, Çankaya Belediyesi meclis üyelerini ‘yamyam” diye nitelendirdiğini ve üyelerin yolsuzluk yaptığını ima ettiğini öne süren Elitaş, CHP’nin, ”gerekenler yapılacaktır” açıklaması dışında, Çankaya Belediyesi ile ilgili yaptığı bir işlem olmadığını söyledi.

-TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı Mart ayında İstanbul’da yapılacak 5. Dünya Su Forumu Sekretaryasının görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenleyen teklif, kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM Genel Kurulunda, Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

16 EKİM

-MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, ”PKK vahşetinin, Hitler ve Stalin katliamlarının, Orta Doğu versiyonu” olduğunu söyledi.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın önerisiyle Mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve DTP’den birer temsilcinin katılımıyla İçtüzük Uzlaşma Komisyonu kuruldu.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, karakollar ile cezaevlerini incelemek, çocuk istismarı ve kaçak göçmenlerle ilgili sorunları görüşmek üzere 4 alt komisyon kuruldu.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki eleştirilere, ”Doğalgaz çok pahalıysa millet niye doğalgaza geçmek için birbirini yiyor? Millet enayi mi bu pahalı şeyi alacak?” karşılığını verdi.

17 EKİM

-CHP, Ergenekon davasını, Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat başkanlığındaki 4 kişilik milletvekili heyetiyle izleme kararı aldı.

-2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

21 EKİM

-İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, ”Kadınlar Seçilecek, Türkiye Değişecek” sloganıyla başlattığı kampanya çerçevesinde topladığı 24 bin 159 imzalı dilekçeyi, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’ya teslim etti.

-AYAKLANMA PROVASI-

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ”Diyarbakır’da yaşanan olayların, sıradan bir terör manzarası olmadığını, Türkiye’de bir ayaklanma provası” olduğunu öne sürdü.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terörist unsurlarla mücadelenin silahlı kamu gücü ile yapılmasının bir mecburiyet olduğunu söyledi.

-Genel Kurulda, Gemi İnşa Sanayindeki (Tuzla Tersaneleri) İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu görüşüldü.

-ANAYASANIN GEREKÇELİ KARARI

22 EKİM

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını değerlendirirken, ”Anayasa Mahkemesinin daha önce YÖK kanununda yapılan değişiklik, bazı siyasi partilerle ilgili açılmış olan davalara ilişkin verdiği kararlarda, zaten üniversitelerde kılık kıyafetle ilgili oluşmuş bir görüşü ve yaklaşımı vardı. Sanıyorum, bu konuda da bu görüş paralelinde bir karar verdi” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesinin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına dair anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararını değerlendirirken, ”Bir hukukçu ve siyasetçi olarak, her dediğimizin doğru olduğunun teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, başörtüsü takılmasından dolayı yükseköğretim özgürlüğünden yararlanamayanların sorunlarının mutlaka çözülmesi gerektiğini bildirdi.

-Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Yusuf Özgün’ün hangi kamu kurum ve kuruluşundan, hangi usulle, kaç ihale aldığının açıklanmasını istedi.

-RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın, ”kapalı zarf” içinde TBMM’ye verdiği mal bildirimi, soruşturma sonrasında iade edilmek üzere dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

-Üniversitelerden çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen öğrencilere af öngören tasarı Genel Kurulda kabul edildi.

-CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Sav’ı bilgi vermek için komisyona davet etme kararı aldı.

23 EKİM

-2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. 2009 bütçesinde, giderler 262,1 milyar TL, gelirler 248,8 milyar TL, bütçe açığı 13,4 milyar TL ve faiz dışı fazla 44,1 milyar TL olarak hedefleniyor.

-TBMM Genel Kurulunda, tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinin kurulmasını öngören, Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda değişikliğe ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

24 EKİM

-Yurt dışındaki parayı yüzde 2, yurt içindeki parayı da yüzde 10 vergiyle Türk ekonomisine kazandırılmasını amaçlayan tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

28 EKİM

-CHP, işkence suçlarına ilişkin cezaların para cezasına çevrilmeyeceğine, ertelenmeyeceğine ve bu suçlarda zaman aşımının uygulanmayacağına ilişkin kanun teklifi hazırladı.

29 EKİM

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyetin 85. yıl dönümü dolayısıyla, TBMM’de kutlamaları kabul etti.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, şartla salıverilmeden; mahkumların yanı sıra hükümle birlikte tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilenlerin de yararlanabilmesi için kanun teklifi verdi.

30 EKİM

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.

31 EKİM

-AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, 3 aydan 2 yıla kadar olan cinsel taciz suçunun cezasının 6 aydan 4 yıla kadar çıkarılmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

-MHP, Genelkurmay Başkanlığının terörle mücadele ile ilgili olarak Bakanlar Kuruluna verdiği brifingin bazı basın organlarında yer almasını Meclis gündemine taşıdı.

3 KASIM

-Şair Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 50. yıldönümünde, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu ile Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın (TÜRKSAV) Mecliste düzenlediği törenle anıldı.

4 KASIM

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Nevruz olaylarına ilişkin kurulan alt komisyonun raporunda, ”Gösteriler, bir bayram kutlaması ve bayramlaşma görüntüsünden çok uzak olup, kutlama ve basın açıklaması bahanesiyle terör örgütünün propagandasını yapma ve gövde gösterisi amacına yönelik olduğu” tespitlerinde bulunuldu.

-TBMM Genel Kurulunda, zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel üretim sorunlarının belirlenerek, çözümlerinin tespit edilmesi amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu raporunun görüşülmesi tamamlandı.

-Hakkari’de gazetecilere yönelik saldırı nedeniyle bazı basın mensupları, DTP Grup Toplantısını protesto amacıyla izlemedi.

5 KASIM

-CHP, Kıbrıs’la ilgili gelişmelerin değerlendirilmesi için Genel Görüşme açılmasını teklif etti.

-MHP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında gensoru önergesi verdi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanunu, iade gerekçeleri doğrultusunda değiştirilerek TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

6 KASIM

-CHP, doğalgaz fiyatlarında ortaya çıkan artışın nedenleri ile enerji politikalarının vatandaşlara ve sanayicilere olumsuz etkilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

-Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti.

7 KASIM

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, kurumlar vergisi oranının niçin Türk Telekom’un özelleştirilmesinden sonra indirildiğini, bu suretle birilerinin, Türk Telekom’a üçüncü bir ortak olup olmadığını sordu.

-CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, ”Türk Telekom Sağlık Yardım Sandığına ait yaklaşık 130 milyon YTL’nin, hukuka aykırı şekilde özelleştirmeden sonra kurulan Türk Telekom A.Ş Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’na aktarıldığı” yolundaki iddialara açıklık getirilmesini istedi.

10 KASIM

-Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 70. yılı dolayısıyla TBMM’de de törenle anıldı.

-”YA SEV YA TERK ET”-

11 KASIM

– AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Tayyip Erdoğan, bugüne kadar hiçbir yerde ‘ya sev ya terk et’ ifadesi kullanmamıştır. Bunun patenti MHP’ye aittir, AK Parti’ye ait değildir. Tayyip Erdoğan’a da ait değildir. Ben bu ifadenin karşısında olan biriyim” dedi.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Ya sev ya terk et” sözünün patentinin, MHP’ye ait olduğu yönündeki değerlendirmelerini eleştirerek, ”Sayın Başbakan bu tür şeyleri alışkanlık haline getirdi. İncelemeden konuşuyor, iftira atıyor” dedi.

-MHP’nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında verdiği gensoru önergesinin, gündeme alınması TBMM Genel Kurulunda reddedildi.

12 KASIM

-TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanununda değişiklik öngören kanuna göre, serbest bölgelerde faaliyette bulunan yatırımcı kullanıcılara, Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan arazi, arsa ve binalar kiralanabilecek veya bunlar üzerinde 49 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilebilecek.

13 KASIM

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, katıldığı bir televizyon programında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesinin tartışmaya açılmasına yönelik beyanına ilişkin ”Anayasanın değiştirilmesi teklif edilemez 1, 2 ve 3. maddeleriyle ilgili tartışmalara girmemek lazım” dedi.

-SON GAZİ BİRGÖL, TBMM’DEN UĞURLANDI

-Meclis, yaşamını yitiren İstiklal Savaşı’nın son gazisi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl’ü törenle uğurladı.

-TBMM Genel Kurulunda, yurt dışındaki tasarrufu yüzde 2, yurt içindeki tasarrufu da yüzde 5 vergiyle ekonomiye kazandırmayı amaçlayan tasarı, kabul edilerek yasalaştı.

17 KASIM

-CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, polisin; kendisine ya da başkasına karşı, silahlı veya benzeri bir direniş olmadıkça, uyarı ateşi de dahil silah kullanmasını engelleyen kanun teklifi verdi.

18 KASIM

-TBMM’de, Çocuk Hakları İzleme Komitesi kuruldu. Çocuk haklarının geliştirilmesi yönünde yaptığı çalışmaları kurumsal yapıya kavuşturarak daha etkin hale getirmeyi hedefleyen Meclis, bu amaçla siyasi parti gruplarını temsilen 8 milletvekilinin yer aldığı ”Çocuk Hakları İzleme Komitesi” oluşturdu.

-AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, ismini kullanarak, ”iş bulma” vaadiyle vatandaşlardan para alan bir kişiyi tespit ederek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

19 KASIM

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı’ndaki başarısı ve tam bağımsızlığının kanıtı olarak nitelendirilen Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı tarihi masaya talip olduklarını söyledi.

-Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, tamamladığı raporunu TBMM Başkanı Köksal Toptan’a sundu.

20 KASIM

-Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan için TBMM’de tören düzenlendi. Aktan’ın vefatı sonucu MHP’nin Meclisteki sandalye sayısı 69’a düştü.

-Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’ya gönderdiği mektupta, soykırım iddialarının tarihin her yönüyle sorgulanmasını arzu ettiklerini bildirdi.

-TBMM Genel Kurulunda, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, Kamu İhale Kanunu kapsamında sağlık hizmeti veren tüm idareler, birbirlerinden teşhis ve tedaviye yönelik mal ve hizmet alabilecekler.

21 KASIM

-CHP, üniversite öğrencilerinin sorunlarının tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

-DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, TCK’da düzenlenen cinsel saldırı, istismar, taciz ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçların cezalarının artırılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Yozgat Belediyesinin yeşillendirme çalışmalarında yolsuzluk yapıldığını ileri sürdü.

-AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun ve 22 milletvekili, trafik kazalarıyla ilgili Araştırma Önergesi hazırladı.

24 KASIM

-Türkiye-Kenya Parlamentolararası Dostluk Grubu, ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama’nın baba memleketi olan Kenya ile dostluğu artırmak için çalışma başlattı.

-DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, İstanbul Üniversitesi ile Dicle Üniversitesinde ”Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü” kurulmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

-”CHP’DE ÇARŞAFLI ÜYE” TARTIŞMASI-

25 KASIM

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Türkiye’yi bugüne kadar tanımayanların, bütün gerçekleriyle artık tanımaya başladıklarını belirterek, ”Böyle bir yaklaşımın olması, rozetlerin takılması güzeldir. Yıllarca farklı kesimlerin, düşüncelerin, giyim tarzlarının bu ülkede yaşadığının farkına nihayet vardılar” dedi.

-CHP Genel Başkanı Baykal, yemeniye, yazmaya düşman olmadıklarını, bunu; kimin, niçin kullandığının önemli olduğunu ifade ederek, ”Tehdit; ailesinin geleneği olarak çarşaf kullanan insanın kafasının içinde değil, kravatlı insanların, pek çok aydın gözüken insanın kafasında” dedi.

-CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, bazı cemaatlerin, partisinin adaylarını destekleyebileceğini ancak bunun, bu kesimlerle pazarlık yaptıkları anlamına gelmeyeceğini söyledi.

-Dış ticaret istatistiklerinde verilerin gizliliğinin, ilgili birimin başvurusuyla mümkün olmasını öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

26 KASIM

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, 35 kadın milletvekilinin eşlerini davet ettiği yemeğe 13 milletvekili eşi katıldı. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın terörist eşine de davetiye gönderilmesi tartışmalara neden oldu.

-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İmralı’da inşaat başlatılması ve hükümlü gönderme çalışmaları ile ilgili olarak, Başbakanlığın örtülü ödeneğinin kullanılıp kullanılmadığını sordu.

-TBMM Genel Kurulunda, zirai mücadele alet ve ilaçların ihracını yaparken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin alınması koşulunu kaldıran kanun tasarısı kabul edildi.

-TBMM Genel Kurulunda, 1535 maddeden oluşan Türk Ticaret Kanunu Tasarısının görüşmelerine başlandı.

27 KASIM

-CHP, çocukların cinsel istismarına neden olan erken yaş evliliklerinin önlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

-CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, cemevinin de ibadet yeri sayılması için yasa teklifi verdi.

-Para yatırmalarına rağmen konut sahibi olamayan Bulgaristan’dan zorunlu göçle Türkiye’ye gelen soydaşların, paralarını geri almalarını öngören İskan Kanununda değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyeti kabul etti. AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, heyetin tepki göstermesi üzerine görüşmeye katılmadı.

30 KASIM

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis İdare Amirlerinden, kanunu ihlal ettiği tespit edilen 7 milletvekiline sigara cezası uygulanmasını istedi.

1 ARALIK

-CHP, ”içme suyu”, ”kaynak suyu” ve ”doğal mineralli su” adı altında üretim ve dağıtım yapan firmaların, yeteri kadar denetlenemediği ve dolum tesislerinde gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı iddialarının araştırılmasını istedi.

2 ARALIK

-Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın standart kredi kartları için yıllık ortalama 30 YTL üyelik ücreti aldığını belirterek, ”Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuda tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır” dedi.

-TBMM Genel Kurulunda, MHP ve CHP’li milletvekillerinin öğretmenler ile okulların sorunlarıyla ilgili Meclis araştırması önergeleri, kabul edilmedi.

3 ARALIK

-Sözleşmeli subay ve astsubay istihdamına yönelik düzenlemeleri içeren, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.

-TBMM Genel Kurulunda, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

5 ARALIK

-CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Sivas’taki Madımak Oteli’nin müze olması için yasa teklifi hazırladı.

6 ARALIK

-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasada kısmi değişiklik yapılabileceğini ifade ederek, ”Mini Anayasa Paketi” önerisinde bulundu.

15 ARALIK

-TBMM Kütüphanesinde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla ”İnsan Hakları” konulu kitap sergisi açıldı.

16 ARALIK

-TBMM Genel Kurulunda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2007 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısının görüşmelerine başlandı. TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Genel Kurulda, bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler 8.5 saatte tamamlandı.

Kategori: Faaliyetler
Önceki yazı
Genel Başkanlık Yarışı ve Yolsuzluk İddiaları
Sonraki yazı
On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde Keyfi Yönetim, Kamu Kaynaklarının Amaç Dışı Kullanımı ve Kadrolaşma İddiaları Üzerine Sunulan Önerge
Menü